Oravanpyörässä pyöritään

Istun illan hämärtyessä takkatulen ääressä. Työpäiväni oli jälleen mielenkiintoinen ja vaihteleva, kuten aina olen halunnut työni olevan. Jokin kuitenkin vaivaa mieltäni, tunnen levottomuutta ja kaipausta, mutta en tarkemmin osaa selittää mitä kohtaan tai miksi. Tunnen vain, että jotakin puuttuu tai on liikaa, elämä on liian monimutkaista. Elämästäni puuttuu selkeys, minua revitään yhtä aikaa liian moneen suuntaan. Välillä en tiedä olenko tulossa vai menossa. Päivät venyvät pitkiksi asioiden, jotka on “pakko tehdä”, vuoksi.

Työ on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Työtä on enemmän ja tekijöitä vähemmän. Mihin tämä johtaa? Yksi tunnetuimmista tsekkiläisistä kirjailijoista Milan Kundera on jo vuonna 1995 sanonut, että kun asioita tulee liian nopeasti, kukaan ei voi olla enää varma mistään, ei edes omasta itsestään. Tuosta on kulunut jo lähes 20 vuotta, joten missä nyt ollaan? Työstä on tullut pakko, siitä on kadonnut mielekkyys ja sen suorittamisessa on liikaa häiriötekijöitä.

Elämässä pitää olla draivia, sanotaan. Raha, varallisuus, toimeentulo ja ostovoima ovat tämän hetken sanoja ja hallitsevat elämäämme ohjaten ajatuksiamme ja toimintaamme. Hankitaan koulutusta, että päästäisiin hyvään työpaikkaan ja hyville palkoille.  Luotetaan siihen, että eläkejärjestelmä on edelleen olemassa kun meidän aikamme on siitä nauttia. Onkohan tämä hiukan sinisilmäistä?  Eläkerahoja sijoitetaan ympärimaailmaa suurella riskillä, mitä jos ja kun eläkeyhtiöt menettävät kaiken mitä me olemme säästäneet.  Täytetäänkö eläkelupaukset vai unohdetaanko ne, koska ei ole rahaa.

Lukemani Robert E. Kiyosakin kirja Rikas Isä Köyhä Isä, Tie taloudelliseen menestykseen avasi ajatukseni uusille näkökulmille. Olin jo aiemmin tutkinut elämää elämäntapayrittäjyyden kannalta elämäntyyliyrittäjyytenä niin, että elämästä nautitaan, tunnetaan positiivinen työn imu ja yrittäjyys on siellä taustalla tämän kaiken mahdollistavana tekijänä, ei kaiken nielevänä mustana aukkona. Tämä kirja avasi tuota ajattelutapaa syvemmin. Samalla olen tutustunut ajatusmaailmaan, jossa tavallaan romutetaan sanonta ”Raha tuo valtaa”.  Raha on varmasti yksi vallan muoto, mutta on tiedettävä miten raha toimii, vasta sen jälkeen voi saada valtaa ja vaurautta.  Käsityksiä on käännettävä ylösalaisin. Laitetaan raha työskentelemään meitä varten, eikä niin että me teemme työtä rahan vuoksi.

Kuten todella monessa asiassa elämässä, kaikki lähtee sinusta itsestäsi. Näin on myös siinä tapauksessa, että haluat luoda oman näköisesi elämän ja tuoda merkitystä elämääsi sekä tietenkin myös vaurastua.  Elää niin, että sinusta jää muisto ja jälki, jossa sanotaan ”olen elänyt ja nauttinut elämästäni.” Elämänkaaren rinnalle luodaan oma onnellisuuskaari, jota ylläpidetään jokaisessa elämän vaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

50 + = 59

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.