Kuusi askelta parempaan jaksamiseen

Olen huomannut, että on erittäin helppoa aikatauluttaa kalenterin kanssa kaikki mitä teet päivän tai viikon aikana. Jopa ystävien tapaamiset ja sukulaisten luona vierailut. Onko elämämme todellakin mennyt siihen, että kaikki asiat on listattava ja aikataulutettava? Eikö spontaanille olemiselle ja tekemiselle ole enää aikaa vai pitäisikö sekin kirjoittaa kalenteriin merkinnällä “spontaania toimintaa” ja sitten suorittaa se tunnnollisesti?

Miten käytät aikasi?

Onko kaikki vapaa-aika yleensäkin pakko täyttää tekemisellä? Voisiko elämää yksikertaistaa ja miettiä mitä minä todella haluan ja toimia sitten sen mukaan? Tärkeitä kuitenkin kaikessa tekemisessä on se oma hyvä mieli. Jos sinua ärsyttää monet asiat päivän mittaan, sekin on hyvä merkki. Se on merkki siitä, että tunne-elämäsi toimii edelleen.

  1. [highlight] Opettele olemaan edes hetki tekemättä mitään. [/highlight]
    Tee joustavat aikataulut, joissa on aina hetki myös itsellesi. Opeta itsesi pysähtymään. Ihminen ei koskaan pysty olemaan  60 minuuttia yhtäjaksoisesti tehokas. Siitä voi siis helposti ottaa pois vaikka 5 min pelkälle olemiselle. Jokaisesta tunnista. Aloita vaikka tällä harjoitteella, ei varmasti ole vaikeaa irrottaa 5 min jokaisesta tunnista vain itsellesi.Kokeile ja huomaat miten paljon se vaikuttaa mielesi rentoutumiseen, jaksamiseen ja jopa tehokuutteesi.
  2. [highlight]Pidä päiväkirjaa tai tee listausta töistä ja työajoista[/highlight]. Onko sinulla ollut joskus työpäivän tai kotipäivän jälkeen tunne, että päivä on mennyt ohi ja et ole saanut mitään aikaan? Mieli usein säveltää ja luo materiaalia, joka ei ole oikeasti totta. Tämän vuoksi on hyvä kirjata asioita hetken aikaa ylös, että voit seurata omia totuttuja rutiinejasi ja päiväsi kulkua.
  3. [highlight]Teet tehtäväsi yksi kerrallaan, aloittaen vaikeimmasta tai vähiten miellyttävästä[/highlight]. Olen usein itsekin syyllistynyt siihen, että yritän tehdä monta asiaa yhtä aikaa ja huomannut, että näin asioiden tekeminen vie huomattavasti enemmän energiaa ja niiden valmiiksi saaminen hidastuu valtavasti. Tämä johtuu siitä, että aivot oikeasti eivät tee asioita yhtä aikaa vaan peräkkäin.  Aloita päiväsi aina sillä vaikeimmalla tai vähiten mielenkiintoisella työllä ja tee se pois alta. Helpotuksen tunne on mahtava sen jälkeen.
  4. [highlight]Tunne ja tunnista tunteesi, se helpottaa elämää, niin sinun kuin muiden lähellä olevien.[/highlight] Ole tietoinen tunteistasi, mieti mikä tunne on kullakin hetkellä oikeasti kysymyksessä. Pystytkö tunnistamaan tunteesi, sen syvimmän tunteesi, vaikka tilanteessa, jossa hermostut lapsellesi, joka on tehnyt jotakin typerää? Vaikka olet vihastunut, pohjalla tunteena on huoli ja hätä siitä, että lapselle olisi tapahtunut jotakin ikävää.  Huonot tunteet heikentävät jaksamistasi ja hyvät tunteet vahvistavat. Voisiko edellä olevassa esimerkissä saada itselle helpotuksen tunteen siitä, että mitään ei sattunut, onneksi? Se vahvistaisi sinua ja helpottaisi tilannetta. Tiedän, että tämä on vaikeaa, sillä kun pintaan nousee voimakkaat tunteet kuten pelko, kiukku tai rakkaus, järkevä ajattelu loppuu. Tämän vuoksi tunteiden tunnistaminen onkin niin tärkeää.
  5. [highlight]Ole enemmän läsnä omassa elämässäsi.[/highlight] Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Nauti suihkusta tai saunomisesta. Hidasta hetkeen, ole tietoinen esim. syödessäsi, mitä laitat suuhusi, maistele ja nauti. Pilko aikaasi pienempiin hetkiin, jotka antavat voimaa ja palauttavat, on tärkeää. Tätä voi soveltaa liikuntasuorituksissa hyvin. Mieti myös miten voisit olla hetken itsesi kanssa vaikka työmatkalla. Mieti välillä mitä sinä todella haluat?
  6. [highlight] Ohjaa ajatuksiasi pois jaksamista vaarantavista tunteista .[/highlight]  Kun heräät vaikka yöllä miettimään työasioita, anna niiden ajatusten tulla. Älä keskity kieltämään ja voivottelemaan niitä. Anna ajatusten olla ja tee keskittymisharjoitus, jossa ensin keskityt vaikka varpaisiisi hetken, ajattelet vain varpaitasi. Lähde siitä nousemaan ylöspäin koko ajan keskittyen vain yhteen asiaan. Varpaat, nilkat, polvet, reidet, takapuoli, alaselkä…. Uskon, että jos teet tämän keskittyneesti et pääse päähän asti, kun jo nukahdat uudelleen ja olet unohtanut ne työasiat. Ainakin itsellä toimii oikein hyvin.Tarkastele siis mitä mielessäsi tapahtuu. Anna tunteiden tulla ja mennä. Älä säädä. Älä määrää mitä pitäisi tuntea. Tarkastele omia ajatusmallejasi. Voisiko niitä jotenkin muokata? Jos tunnet stressiä toimi samoin. Tarkastele myös stressiä tuntemusten kautta. Miltä tuntuu ja miten se vaikuttaa sinuun. Älä yritä säätää stressiä ulkoisin keinoin, se vie sinut vaan syvemmälle suohon.

Jaksamisesta lisää tulee Menestys mielessä -verkkokokonaisuuteen, joka on ennakkomyynnissä vuoden vaihteeseen saakka.  www.successmind.fi 

[box type=”alert” size=”large” style=”rounded”]Mukavaa työviikkoa ja stressitöntä joulun odotusta kaikille![/box]

Tarja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

54 − 51 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.