FAQ1

Sivutoimisen yrittäjän YEL maksut

Yrittäjä maksaa Yrittäjän eläkevakuutusmaksuja siinä missä työntekijästä maksetaan työeläkemaksuja.

Erona maksuissa on

  • yrittäjä maksaa maksun kokonaan itse, kun taas työntekijä ei maksa kuin pienen osan itse ja työnantaja maksaa suurimman osan
  • yrittäjä voi itse päättää maksun suuruuden ja tätä kautta myös eläkkeensä suuruuden, työntekijällä  maksu määräytyy maksettavan palkan perusteella

Sivutoimisenkin yrittäjän on maksettava eläkevakuutusmaksut, jos työnarvo eli tehty työn määrä ylittää  7 656,26 €/v (alaraja 2018) eli jos vaikka tuntipalkka alallasi olisi 10€ tämä tarkottaisi 766h vuodessa eli noin 64h/kk eli 16h/viikossa. Jos siis työpanoksesi on yli tuon 16 h viikko niin sinun kuuluu ottaa YEL vakuutus.

YEL ei siis ole sidoksissa palkkaan, jonka otat yritysestäsi tai liikevaihtoon, vaan työmäärään.

YEL -maksuja maksaessasi huomio toinen raja eli  12 576,00 €/v (2018), joka antaa mahdollisuuden työttömyysturvaan ja muihin sosiaalisiin etuuksiin.

Tällä ei ole niin paljon merkitystä, jos olet osa-aikaisena yrittäjänä ja samalla töissä, mutta kokoaikaisena yrittäjänä näen, että alle tuon summan maksaminen on täysin turhaa.

Tarja -the coach

Olen toiminimellä toimiva yrittäjä. Joutuuko puolisoni tekemään yrittäjän veroilmoituksen?

Jos puolisosi ei työskentele kanssasi yrityksessäsi, ei tarvitse. Hän kuitenkin joutuu tekemään veroilmoituksen samaan aikaan kanssasi.

Kun puhutaan yrittäjäpuolisosta, sillä tarkoitetaan, että molemmat työskentelevät yrityksessä. Jos puolisot harjoittavat yhdessä  elinkeinotoimintaa jaettavan yritystulon ansiotulo jaetaan puolisoiden kesken heidän työpanoksensa mukaisessa suhteessa. Jos verottajalle ei ilmoiteta muuta, jako tapahtuu aina puoliksi.

Tarja Kekäläinen
yritysvalmentaja

Voiko toiminimen muuttaa kommandiitti- tai osakeyhtiöksi?

Kyllä voi muuttaa, mutta samalla muuttuu mm. y-tunnus. Muutos on hiukan hankalatoteuttaa,  joten, kun teet päätöksiä yritysmuodosta, mieti tarkkaan mitä haluat yrittäjyydeltäsi. Jos haluat kasvaa ja menestyä, järkevämpää on aloittaa vaikka kommandiittiyhtiönä, jos et halua suoraan perustaa osakeyhtiötä.

-Tarja, coach –

Mitä kannattaa ottaa huomioon yritysmuotoa valittaessa

Vertaile ainakin verotukselliset asiat, yrittäjän palkanmaksuasiat ja matka yms. etuusasiat. Verotusta kannattaa tarkastella liikevaihtotavotteiden perusteella, koska esim. toiminimessä kaikki tulo on yrittäjän henkilökohtaisen verotuksen alaista tuloa. Jos siis yritys tekee hyvää tulosta, voi olla kannattavampaa toimia ky tai oy -muotoisena.

Jos sinulla tulee paljon työmatkakuluja, toiminimessa et voi maksaa itsellesi matkakorvauksia. Matkat voidaan vähentää vasta lopullisesssa verotuksessa. Kommandiittiyhtiössä (ky) ja osakeyhtiössä (oy) voit maksaa kilometrikorvauksia itsellesi. Samoin voit huolehtia työhyvinvointiasioista hiukan eri tavalla, kun yhtiömuotosi on ky tai oy. Toiminimessä ja ky:ssä voit ottaa palkkasi omina ottoina, jolloin “säästät” hiukan palkan sivukuluissa. Osakeyhtiössä maksetaan palkkaa ihan normaalisti.

Muun muassa tällaisia asioita kannattaa pohtia, kun tekee valintaa yritysmuodossa. Mieti siis hiukan pitemmän ajan suunnitelmaasi. Joillakin aloilla myös yrityksen luotettavuus ja uskottavuus sekä vastuukysymykset ovat tärkeitä. Tällöin osakeyhtiö voi olla ainoa järkevä vaihtoehto. Osakeyhtiö mielletään oikeaksi, isoksi ja luotettavaksi yritykseksi, kun taas toiminimi luo mielikuvan pienestä yrityksestä.

Tarja, yritysvalmentaja -coach

Millaisia lupia tarvitsen yrittämiseen?

 

Yrityksen rekisteröinnin lisäksi voit tarvita luvan yritystoiminnan harjoittamiseen.

Yleisimmät syyt, että tarvitsisit luvan toimintaasi voivat liittyä toimitiloihin, joissa toimit tai toimialaan eli liikeideaasi. Joillakin toimialoilla vaaditaan myös tietty ammatillinen pätevyys, ennen kuin voi esim. harjoittaa yritystoimintaa.

Toimialoja, joilla lupia tarvitaan, ovat mm.
(lisäksi listassa on vinkkejä keneltä lupia haetaan)

Automaalaamo
– Ely-keskus ja Pelastusviranomainen
Katsastustoiminta
– Trafi
Alkoholin anniskelu ja myynti
– Aluehallintovirasto (paikallinen AVI)
Elintarvikkeiden valmistaminen
– Terveysviranomainen, terveystarkastaja (kunta tai kaupunki)
Fysioterapia, koulutettu hieroja
– paikallinen AVI ja terveystarkastaja
Vartiointipalvelut
– Poliisihallitus
Tervydenhuolto yleensä
– paikallinen AVI

Lisäksi on toimialoja, joista on tehtävä ilmoitus valvovalle viranomaiselle. Esimerkiksi terveystarkastajat tekevät tarkastuskäyntejä elintarvikehuoneistoihin ruokakauppoihin, ravintoloihin ja elintarviketuotantolaitoksiin.

Päivittäistavarakauppa
– Terveystarkastaja
Päiväkodit ja muu lasten päivähoito
– Terveystarkastaja  ja kunnan/ kaupungin päivähoitotoiminnasta vastaava
Kuntosalit
– Terveystarkastaja, ja Pelastusviranomainen turvallisuusasiakirjat
Parturit, kampaamot
– Terveystarkastaja
Jalka- ja kauneushoitolat
– Terveystarkastaja
Tatuointiliikkeet
– Terveystarkastaja
Sähköurakointi
– Pätevyystodistukset SETI:ltä  oltava ja toimintailmoitus TUKES:ille

Autokorjaamoalalla on myös paljon ilmoituksen alaisia toimintoja. Usein vaaditaan myös ympäristölupia ja turvallisuusasiakirjoja ennen toiminnan aloittamista.

Viranomaisia, joilta tietoa saa ovat mm. AVI, ELY-keskus, Valvira, Evira, Tukes, Trafi, Tietosuojavaltuutetun toimisto

Kysy lisää, jos jokin jäi askarruttamaan!